۱-۱ مقدمه

در این فصل ازتحقیق، محقق با توجه به موضوع ،به بیان مسئله اصلی پژوهش ‌و تشریح وبیان موضوع،ضرورت انجام تحقیق و سابقه تحقیقات ومطالعات انجام گرفته می پردازد وسپس فرضیه های تحقیق،اهداف اساسی از انجام تحقیق،روش تحقیق،روش های گردآوری اطلاعات ،نمونه و جامعه آماری،روش نمونه گیری و روش های تجزیه و تحلیل اطلاعات به طور خلاصه بیان می‌شوند و در پایان اصطلاحات وواژه های تخصصی مطرح می‌گردند.

۱-۲ بیان مسئله

از ویژگی‌های بارز انسان و محور اساسی حیات او قدرت اندیشه است. انسان در طول زندگی خویش هرگز از تفکر فارغ نبوده، با نیروی صحیح تصمیم گرفته است. او توانسته است به حل مشکلات بپردازد و به رشد و تعالی نائل شود. ‌بنابرین‏ تمام موفقیتها و پیشرفت‌های انسان در گرو اندیشه بارور و پویاو مؤثر است. از پیچیده ترین و عالی ترین جلوه های اندیشه انسان تفکر خلاق است(حسینی، ۱۳۸۱؛ ۱۳). شاید قدری شگفت انگیز باشد اما زندگی بدون خلاقیت مشکل و طاقت فرساست. اگر به کل زندگی نگاهی بیندازیم در خواهیم یافت که زندگی کنونی چقدر از نظر امکانات با گذشته تفاوت ‌کرده‌است و به قول راجرز آدمی ذاتا خلاق متولد می شود و با این حال خلاقیت در مراحل ابتدایی زندگی تکامل یافته نیست و به همین دلیل نیازمند به توجه، هدایت و تربیت است.

خلاقیت موضوع جالب توجه و بحث انگیزی است و همچنین مفاهیم چندی با خلاقیت مرتبط است که یکی از آن ها هوش است. درباره مسئله هوش و خلاقیت و رابطه آن ها، مطالعات زیادی انجام گرفته است و نظریات گوناگونی ارائه شده است. در این زمینه دانشمندان با مطرح ساختن پژوهش‌هایی که در زمینه مغز و رفتار انجام شده است، نشان دادند که هوش دیگری به غیر از بهره هوشی وجود دارد که در موفقیت و در زندگی افراد نقش دارد. این نوع هوش که جنبه دیگری از هوشمندی را شامل می شود هوش هیجانی نام دارد. هوش هیجانی مهارتی است که دارنده آن می‌تواند از طریق خودآگاهی، روحیات خود را کنترل کند، از طریق خود مدیریتی آن را بهبود بخشد، از طریق همدلی، تاثیر آن ها را درک کند و از طریق مدیریت روابط، به شیوه‌ای رفتار کند که روحیه خود و دیگران را بالا ببرد.

از آنجا که تا به حال در سازمان‌ها و به ویژه در بانک تجارت، به خلاقیت کارکنان توجه خاصی نشده است و همچنین از آنجا که موضوعات خلاقیت و هوش هیجانی، هر دو عامل پیشرفت افراد محسوب می‌شوند، در شخص برای تلاش و فعالیت ایجاد انگیزه می‌کنند و در پیشگیری از اختلالات روانی دخالت دارد که خود ضامن سلامتی و خوشبختی است. همچنین این هیجانات هستند که در افکار اولویت ایجاد می‌کنند (منجر به وجود آمدن تفکرات خاصی می‌شوند)، حافظه را شکل می‌دهند، دیدگاه های مختلف حل مسئله خلق می‌کنند و خلاقیت را سهولت می بخشند. با توجه به مطالب فوق و همچنین اهمیت خلاقیت در سازمان‌های امروزی این پژوهش می‌خواهد دریابد که آیا بین هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه وجود دارد؟ آیا میان مؤلفه‌ های خودآگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه با خلاقیت کارکنان مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) وجود دارد؟

۱-۳ اهمیت و ضرورت تحقیق

” هوش هیجانی” در دهه های اخیر بیش از پیش مورد توجه روانشناسان و دیگر علمای تربیتی قرار گرفته است به نحوی که روانشناسان بالینی کوشیده اندهوش هیجانی را هم سطح هوش شناختی قرار داده و بعضا برای آن جایگاه ویژه ای قائل شوند و مطرح نمایند که توجه به عوامل و زمینه‌های شکوفایی هوش هیجانی باعث بروز و ظهور دیگر قابلیت‌های آدمی می‌گردد. هوش هیجانی می‌تواند در ایجاد محیط پویا، موجبات سلامت روانی را فراهم آورده و یادگیری همراه با لذت و شادی، ارتباط مطلوب اجتماعی با کنترل احساسات و هیجانات تسهیل نماید.

دردنیای پیچیده کنونی ما نیز که شاهد رقابتهای فشرده جوامع مختلف برای دستیابی به جدیدترین تکنولوژی و منابع قدرت هستیم، افراد تیزهوش و دارای هوش هیجانی بالا و خلاق و صاحبان اندیشه‌های نو و تفکر واگرا به مثابه گرانترین سرمایه ها از جایگاه بسیار والا و ارزشمندی برخوردار هستند.

امروزه جامعه ما بیش از هرزمان دیگر به افراد هوشمند و خلاق نیاز دارد، هرقدر جهانی که در آن زندگی می‌کنیم پیچیده تر می شود، نیاز به شناسایی و پرورش ذهنهای خلاق و آفریننده و موفق بیشتر و شدیدتر می‌گردد. به عبارتی دیگر در زمانی که علم (علمی که هم سازنده و هم مخرب است) با جهش و سرعت باور نکردنی پیشرفت می‌کند و ما را به عصر وهم انگیز دستاوردهای تکنولوژی سوق می‌دهد، احتمالا تنها راه نجات آن است که بشر با تفکری خلاق و زاینده، خود و اجتماعی را که در آن زندگی می‌کند، گام به گام با این تغییرات سریع و غالبا غیرقابل پیش‌بینی، منطبق و همگام سازد .

۱-۴ جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق:

با یک بررسی اجمالی بر روی تحقیقاتی که در زمینه خلاقیت انجام گرفته است میتوان دریافت که در تحقیقات توجه زیادی به هوش و خلاقیت شده است ولی توجه بسیار کمی به هوش هیجانی در زمینه خلاقیت کارکنان به ویژه در بانک تجارت شده است ، این پژوهش، به بررسی تاثیر جنبه‌های هوش هیجانی بر خلاقیت پرداخته است.

۱-۵ اهداف تحقیق

تعیین رابطه میان هوش هیجانی و خلاقیت در کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی ((بانک تجارت تهران))

تعیین رابطه میان مؤلفه‌ خودآگاهی هوش هیجانی و خلاقیت در کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران)

تعیین رابطه میان مؤلفه‌ خود مدیریتی هوش هیجانی و خلاقیت در کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران)

تعیین رابطه میان مؤلفه‌ آگاهی اجتماعی هوش هیجانی و خلاقیت در کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران)

تعیین رابطه میان مؤلفه‌ مدیریت رابطه هوش هیجانی و خلاقیت در کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران)

۱-۶ سوالات تحقیق

سوال اصلی

آیا میان هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد؟

سوالات فرعی

آیا میان مؤلفه‌ آگاهی اجتماعی هوش هیجانی و خلاقیت بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد؟

آیا میان مؤلفه‌ خودآگاهی هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد؟

آیا میان مؤلفه‌ خود مدیریتی هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد؟

آیا میان مؤلفه‌ مدیریت رابطه هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد؟

۱-۷ فرضیه ‏های تحقیق:

فرضیه اصلی:

میان هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد.

فرضیه های فرعی

میان مؤلفه‌ مدیریت رابطه هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد.

میان مؤلفه‌ خود آگاهی هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد.

میان مؤلفه‌ خود مدیریتی هوش هیجانی و خلاقیت کارکنان بخش مدیریت منابع انسانی (بانک تجارت تهران) رابطه معنی داری وجود دارد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...