پایان نامه ها و مقالات تحقیقاتی | ۳-۵- مدل، متغیرهای تحقیق و نحوه اندازه گیری آنها – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
طالبنیا[۵۲] و همکاران (۲۰۱۱) در پژوهشی تحت عنوان اثر درماندگی مالی بر کیفیت گزارشگری مالی در بورس اوراق بهادار تهران به این نتیجه رسیدند که درماندگی مالی در مرحله نهفگی، مرحله کسری وجه نقد و عدم توان پرداخت دیون مالی و تجاری و همچنین در مرحله عدم پرداخت دیون کامل اثر معناداری بر کیفیت گزارشگری مالی دارد.
دی هالیوال[۵۳] و همکاران (۲۰۱۱) رابطه میان افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی و هزینه حقوق صاحبان سهام را بررسی نمودند. این محققین به منظور بررسی رابطه مذکور از افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت به عنوان اطلاعات غیر مالی استفاده نمودند. نتایج این تحقیق به شرح زیر میباشد. آن دسته از شرکتهایی که در سالهای گذشته از هزینه حقوق صاحبان سهام بالاتری برخوردار بودند تمایل بیشتری برای آغاز افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت در سال جاری داشتند. همچنین شرکتهایی که آغاز به افشای این مسئولیت نمودند و طبق گزارشهای منتشر شده از عملکرد بهتری در این زمینه برخوردار بودند، از یک کاهش متعاقب در هزینه حقوق صاحبان سهام بهرهمند گردیدند. علاوه بر این شرکتهای مذبور توانستند توجه سرمایه گذاران نهادی و تحلیلگران مالی را به خود جلب نمایند.
لیندا چن[۵۴] (۲۰۱۲) به بررسی اثر هموارسازی سود بر عدم اطمینان اطلاعاتی، بازده سهام و هزینه سرمایه پرداخت. نتایج نشان میدهد که هموارسازی سود منجر به کاهش عدم اطمینان اطلاعاتی واحد تجاری می شود. شواهد حاکی از آن است که بازار، هموارسازی سود را ارزشگذاری کرده و پاداشی را برای واحدهای تجاری هموار کننده سود در نظر میگیرد، به طوریکه واحدهای تجاری هموار کننده سود به طور معناداری بازده غیرعادی بالایی را در بازه زمانی اعلام سود دارند. درنهایت، هموارسازی سود هزینه سرمایه واحدتجاری را کاهش میدهد.
تلال و جارد[۵۵] (۲۰۱۴)، در پژوهشی به ارزیابی عملکرد مالی و مدلهای پیشبینی ورشکستگی آلتمن و تافلر در شرکتهای اردنی طی سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۱ پرداختند. نتایج تحقیق حاکی از کاربرد مفید هر دو مدل برای استفادهکنندگان در زمینه پیش بینی ورشکستگی میباشد.
وگاس و همکاران[۵۶] (۲۰۱۴)، کاربرد مدل پیش بینی درماندگی مالی زیمسکی را در بورس اوراق بهادار کراچی طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ را مورد بررسی و مطالعه قرار دادند. نتایج پژوهش آن ها حاکی از مفید بودن مدل زیمسکی جهت پیش بینی ورشکستگی در شرکتهای پاکستانی میباشد و در شرکتهای دارای جریان نقد منفی قابلیت پیش بینی بحران مالی توسط مدل مذکور بیشتر است.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
۳-۱- مقدمه
اولین گام در انجام تحقیق برخورد با موقعیت مسئلهای است. هر تحقیقی دارای سلسله مراحلی است که با هدف یافتن پاسخ برای مشکلات کاری در سازمان انجام می شود. انتخاب روش و انجام تحقیق بستگی به هدف و ماهیت موضوع پژوهش و امکانات اجرایی آن دارد. به عبارت دیگر هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق مشخص نماید، چه شیوه و روشی را اتخاذ نماید، تا او را به صورت دقیقتر و سریعتر در پاسخگویی به پرسشهای تحقیق یاری کند. وقتی مشکل یا مشکلاتی که نیازمند بررسی است مشخص شد، گامهای بعدی یعنی جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل داده ها و تشریح عواملی که مرتبط با مشکل هستند، در پیش گرفته میشوند. بر اساس موضوع تحقیق، محقق روش تحقیق خود را، با دلایل انتخاب و چرایی این گزینش شرح میدهد. در این فصل، طرح تحقیق، نوع تحقیق، فرضیات تحقیق، جامعه و نمونه آماری، نحوه اندازه گیری متغیرها، روش گردآوری داده ها و در نهایت روش تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده ها توضیح داده می شود.
۳-۲- روش تحقیق
تحقیق حاضر به لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی است. از لحاظ روش تحقیق از نوع همبستگی است که به بررسی رابطه بین شفافیت سود با هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام در شرکتهای درمانده و غیر درمانده مالی در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. به عبارت دیگر، پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است، یعنی بر مبنای تجزیه و تحلیل اطلاعات گذشته (صورتهای مالی شرکتها)، انجام میگیرد.
۳-۳- فرضیه های تحقیق
برای رسیدن به اهداف تحقیق، فرضیه هایی به شرح زیر مدنظر قرار گرفته است.
فرضیه اول: بین شفافیت سود حسابداری با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد.
فرضیه دوم: بین شفافیت سود حسابداری در شرکتهای درمانده مالی با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد.
فرضیه سوم: بین شفافیت سود حسابداری در شرکتهای غیر درمانده مالی با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد.
فرضیه چهارم: رابطه بین شفافیت سود حسابداری با هزینه سرمایه سهام عادی در شرکتهای سالم و شرکتهای ورشکسته تفاوت معناداری دارند.
۳- ۴- قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی تحقیق، بررسی رابطه بین شفافیت سود با هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام در شرکتهای درمانده و غیر درمانده مالی میباشد. قلمرو زمانی تحقیق از ابتدای سال ۱۳۸۷ تا انتهای سال ۱۳۹۲ میباشد. قلمرو مکانی این تحقیق در بورس اوراق بهادار تهران انجام میگیرد.
۳-۵- مدل، متغیرهای تحقیق و نحوه اندازه گیری آنها
در پژوهش حاضر بر اساس اهداف تحقیق متغیرها به سه دسته متغیر وابسته (هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام)، مستقل (شفافیت سود در سطح کل شرکتها، شفافیت سود شرکتهای درمانده مالی و شفافیت سود شرکتهای غیر درمانده مالی) و کنترلی (اهرم مالی) تقسیم می شود. همچنین در این پژوهش شرکتها بر اساس مدل آلتمن به دو دسته درمانده مالی و غیردرمانده مالی تقسیم میشوند.
محاسبه متغیر وابسته هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام:
نحوه محاسبه هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام در زیر به صورت کامل بیان شده است.
محاسبه هزینه سرمایه (WACC):
هزینه سرمایه عبارت است از حداقل نرخ بازدهی که واحد اقتصادی باید بهدست آورد تا بازده مورد انتظار سرمایه گذاران تامین شود. هزینه سرمایه از دید سرمایهگذاران نرخی است که فرد انتظار دارد از طریق سرمایهگذاری به صورت اعطای وام به شرکت یا خرید سهام شرکت کسب نماید.
هزینه سرمایه با بهره گرفتن از مدل میانگین موزون هزینه سرمایه، به شرح زیر محاسبه می شود:
که در این رابطه Ki نرخ بازده مورد انتظار بدهی، Ke نرخ بازده مورد انتظار سرمایه سهام، D ارزش دفتری بدهی، S ارزش بازار سهام میباشد.
نرخ بازده مورد انتظار بدهی(Ki ) از تقسیم کل هزینه های مالی بر کل بدهیهای شرکت به دست می آید.
نرخ هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام (Ke ) با بهره گرفتن از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایهای (CAPM) اندازه گیری می شود. این مدل بدین شرح است:
Ke= Kf + β (Km – Kf)
: نرخ هزینه سرمایه سهام عادی
B: ریسک سیستماتیک
Km: بازده بازار
Kf: بازده بدون ریسک
متغیر مستقل:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:03:00 ق.ظ ]
|