دانلود فایل های دانشگاهی | قسمت 22 – 4 |
چنین وضعیتی در قراردادهای باز نیز وجود دارد. در زمان انعقاد، وضعیت ثمن در آینده نامعلوم است، مقدار مبیع به درستی مشخص نیست و زمان و مکان تحویل نیز با ابهام روبهرو است. بنابرین هرگاه استفاده از شروط باز در قراردادهای با شیوه هایی پوشش داده شوند، عدم پذیرش صحت آنها چیزی جز اصرار بر امری ناموجه نخواهد بود.
۴٫۱٫۴٫۲ مفهوم ریسک
۴٫۱٫۴٫۲٫۱ معنای لغوی و اصطلاحی ریسک
واژه ریسک از کلمه ایتالیایی «riscare» به مفهوم «to venture» گرفته شده است که به معنای پذیرش ریسک در اتخاذ آگاهانه تصمیم است. به عبارتی احتمال ضرر آتی که از هر تصمیم یا پدیده بالقوه ناشی می شود[۲۰۳]. ریسک،، معانی لغوی و اصطلاحی متعددی دارد. به گونهای که در فرهنگها و کتب حقوقی به معنای خطر[۲۰۴]، قبول مسئولیت چیزی[۲۰۵]، بیم زیان[۲۰۶] و در معرض خسارت قرار گرفتن[۲۰۷] آمده است. از نظر عرفی، خطری است که ریشه در نااطمینانی به وضعیت آینده دارد[۲۰۸]. از نظر اقتصادی، یک تصمیم زمانی با ریسک همراه است که نتایج محتمل مختلفی با احتمالات مفروض و معینی بر آن مترتب باشد[۲۰۹].
از نظر حقوقی ریسک معانی متعددی دارد. زمانی که مورد معامله مجهول باشد و در اثر آن زیانی وارد شود، ریسک به معنای خسارت است و با غرر مطابقت دارد. در قانون بیع کالامصوب ۱۹۷۹[۲۱۰] به موجب ماده ۲۰-۱۱۱هرگاه کالایی مورد معامله واقع می شود اما بعد دولت نقل و انتقال آن را ممنوع می کند، خسارات که همان ریسک است برعهده شخص معینی قرار میگیرد، ریسک به معنای مسئولیت است. در کنوانسیون راجع به قانون اعمال بر قراردادهای بیع بینالملل کالا ۱۹۸۶ ریسک به معنای خطرات مربوط به کالا است[۲۱۱].
برخی با لحاظ جوانب اقتصادی و حقوقی معتقدند هر گونه نوسان احتمالی بازدهی اقتصادی در آینده ریسک است[۲۱۲]. برخی دیگر احتمال تغییر در مزایا و منافع پیشبینی شده یک تصمیم، واقعه یا حالت در آینده را ریسک میدانند[۲۱۳]. گروهی از محققان با ارائه تقسیم بدیعی از ریسک دستهای از ریسکها را با مبانی حقوقی در اسلام سازگار دانسته و از شمول معاملات غرری خارج میدانند. از نظر او ریسک بر دو دسته است: ریسک مشروع و نامشروع. ریسک مشروع زمانی است که به خلق ارزش منتهی شود ولی هرگاه ارزش افزودهای ایجاد نشود، شرط بندی است. برای روشنتر شدن بحث ارائه یک مثال راهگشا است. مشقت و سخت کوشی در بسیاری از افعال و کارها وجود دارد ولی خوب بودن افعال به دلیل سخت بودنشان نیست بلکه ریشه در مفید بودن آنها دارد. هرگاه سخت کوشی زیاد باشد، ممکن است مفید بودن هم افزایش یابد. این مطلب حاکی از آن است که انجام عمل مستلزم سخت کوشی است نه این که سخت بودن، هدف عمل باشد. ریسک زیاد نیز از آن جهت مطلوب است که به ایجاد ارزش افزوده منتهی شود نه این که فی حد نفسه دارای ارزش باشد.
در ادامه شرایطی برای ریسک قابل تحمل بیان شده است. ریسک باید غیرقابل اجتناب، غیر مهم و غیر عمدی باشد.
۱- اجتناب ناپذیر بودن ریسک. به طور طبیعی ریسک از فعالیتهای اقتصادی و تجاری جداناپذیر است.«تمایل به پذیرش ریسک برای رشد اقتصاد بازار آزاد ضروری است. اگر همه پساندازکنندگان و واسطههای مالی آنها فقط در دارایی های بدون ریسک سرمایه گذاری میکردند، پتانسیل رشد کسب وکار وجود نمیداشت»[۲۱۴].
وجود ریسک عاملی است که انگیزه افراد را در روی آوردن به فعالیتهای تجاری در قالب قراردادها افزایش میدهد. در غیر این صورت خلاقیت و پیشرفت منتفی می شود و رفاه در جامعه کاهش مییابد. از این رو ریسک از معاملات جداناشدنی است و حذف آن اقتصاد را بیثباتتر می کند.
۲- غیرمهم باشد. زمانی ریسک قابل تحمل است که احتمال شکست کمتر از موفقیت باشد. در مواردی که احتمال شکست زیاد است به دلیل وجود مبلغ هنگفتی به عنوان جایزه، توهمی ایجاد می شود و افراد را نسبت به واقعیت موجود بیتوجه می کند. به گونهای که فرد به صرف آن مبلغ، فریب خورده و گمان می کند احتمال زیادی برای بردن جایزه دارد اما در واقع این احتمال ناچیز است.
در ریسک قابل تحمل کافی است احتمال موفقیت بیش از شکست باشد نه این که منتهی به نتیجه نهایی شود[۲۱۵]. همچنین از منظر اسلامی لازمه عدم اطمینان انجام اقدامات مناسبی است که نتایج مطلوب به بار میآورد و توکل به خدا در ادامه آن است[۲۱۶].
۳- غیر عمدی بودن. زمانی که ریسک به دلیل ایجاد ارزش از معاملات جداناپذیر باشد و احتمال موفقیت بیش از شکست باشد، ریسک غیرعمدی وجود دارد. بدین صورت که هدف اصلی از فعالیتهای اقتصادی خلق ارزش است و نه روی آوردن به ریسکی که ارزش لازمه آن باشد.
۴٫۱٫۴٫۲٫۲ ارتباط ریسک و نااطمینانی
نااطمینانی حالتی است که سنجش احتمالات در آن ممکن و مفید نیست و اشاره به وضعیتی دارد که در آن احتمال وقوع حوادث آتی را نمی توان مشخص کرد[۲۱۷]. برخلاف حوادثی که وقوع آن قطعی است، نااطمینانی ریسک را به همراه میآورد. میتوان گفت زمانی که حادثهای احتمالی و غیر قطعی باشد، این حالت بروز می کند و در این شرایط ریسکها به وجود میآیند.
تردیدی که اشخاص نسبت به وقوع یک نتیجه از میان نتایج ممکن دارند، مفهوم عدم اطمینان را روشن می کند. هرگاه تخمین افراد از این نتایج با یقین همراه شود، عدم اطمینان ایجاد نمی شود. بنابرین با روشن بودن وضعیت آینده ریسک منتفی می شود. این مطلب نشانگر تفکیک ناپذیری ریسک و عدم اطمینان است به گونهای که عدم اطمینان مضمون ریسک را تشکیل میدهد[۲۱۸].
برخی، ریسک و عدم اطمینان را مترادف میدانند و بر این باورند که ریسک، عدم اطمینان ذهنی نسبت به وقوع حوادث است و عدم اطمینان ریشه در ذهنیت افرد دارد و این ذهنیت با دو خصیصه تردید و ناآگاهی نسبت به پیامد امور همراه است. از این نظر به خوبی بر می آید که ریسک به عنوان تابعی از تمایلات روانی و ذهنی افراد قرار گرفته است[۲۱۹].
ریسک امری عینی است که با دنیای خارج از ذهن در ارتباط است.درحالی که عدم اطمینان امری ذهنی است. همچنین ریسک محصول شرایط مخاطرهآمیزی است که در خارج وجود دارد و با بهره گرفتن از احتمالات سنجش می شود اما عدم اطمینان با باورهای افراد ارزیابی می شود. در پدیده های ریسکی احتمال وقوع با بهره گرفتن از روشهای آماری محاسبه می شود. درحالی که در پدیده های نامطمئن، نمی توان از استنباطهای ریاضی بهره برد. علت این امر تعدد وقوع حادثه یا وجود عوامل ناشناخته و غیر قابل پیشبینی است. استفاده از برخی پدیده های طبیعی برای روشنتر شدن تفاوت این دو کمک زیادی می کند. احتمال بارندگی در بازه زمانی و مکانی خاص پدیده ریسکی است زیرا با وجود اطلاعات هواشناسی میتوان احتمال بروز بارندگی را با درجه اطمینان مشخص تعیین کرد. اما وقوع زلزله پدیدهای نامطمئن است که اطلاعات گذشته اثری در پیشبینی آن ندارد. هر چند متعدد اتفاق می افتد.
وانگهی اطلاع از وجود ریسکها عدم اطمینان را به همراه میآورد نه این که عدم اطمینان منتهی به ایجاد ریسکها شود[۲۲۰].
۴٫۱٫۴٫۲٫۳ ارتباط غرر و ریسک
“
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-12] [ 08:05:00 ب.ظ ]
|