در سال ۱۳۸۴، نماگرهای مختلف فعالیت بورس اوراق بهاداردر ادامه روند حرکتی نیمه دوم سال قبل، همچنان تحت تأثیر رویدادهای مختلف داخلی و خارجی و افزایش بی­رویه شاخص ­ها در سال­های قبل از روندی کاهشی برخوردار بودند و این روند، به جزء دوره کوتاه در آذر ماه تا پایان سال قابل ملاحظه بود. از آذر ماه سال ۱۳۸۴، سیاست­ها وتلاش دولت و سازمان بورس باعث کند شدن سرعت روند کاهشی معیارهای فعالیت بورس شد، به گونه ­ای که تصویب قانون بازار اوراق بهادار، تغییر سیاست­های داخلی سازمان بورس و پیش­-بینی آزادسازی قیمت سیمان به دلیل ورود این محصول به بورس فلزات، باعث رشد ۶/۶ درصدی شاخص قیمت در آذر ماه ۱۳۸۴ نسبت به ماه پیش از آن شد (سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران[۱۷]). روند رو به توسعه بازارهای مالی جهان در سال­های اخیر موجب گردید تا بورس و بازارهای سرمایه اهمیت بیشتری پیدا نمایند که در کنار آن بورس تهران هم از پیشرفت خوبی برخوردار بوده است. بورس تهران نیز در جهت رشد وتوسعه مطالعات و اقدامات مؤثری انجام داده است که با توجه به روند رو به رشد بورس، امید است که هر روز شاهد بهبود و کارایی آن باشیم تا با افزایش اعتماد و اطمینان سرمایه ­گذاران و سرمایه­پذیران در بازار سرمایه، به بالندگی و شکوفایی ایده­آل این بازار نزدیک­تر شویم.

۲-۲-۵- سرمایه ­گذاری

واژه سرمایه ­گذاری[۱۸] می ­تواند دامنه وسیعی از فعالیت­ها را شامل شود. این واژه می ­تواند شامل سرمایه ­گذاری در گواهی سپرده، اوراق قرضه، سهام عادی یا صندوق­های مشترک سرمایه ­گذاری باشد. سرمایه ­گذاری عبارت است از تبدیل وجوه مالی به یک یا چند نوع دارایی که برای مدتی در زمان آتی نگهداری خواهد شد (پی­جونز، ۲۰۰۳: ۱۱). به عبارت دیگر، سرمایه گذاری، تخصیص منابع فعلی به دارایی­ های واقعی نظیرزمین و ساختمان و دارایی­ های مالی نظیر اوراق بهادار است که دارای بازده و منافع آتی بیشتر متناسب با ریسک مورد انتظار باشد. یا سرمایه ­گذاری، چشم پوشی از منافع فعلی به امید رسیدن به منافع بیشتر در آینده است. در این راستا، هدف سرمایه گذاران نیز با توجه به تعریف فوق به حداکثر رساندن منافع­شان ‌می‌باشد. سرمایه ­گذاران از دو گروه وسیع تشکیل می­شوند: سرمایه ­گذاران فردی و مؤسسات سرمایه گذار که شامل بانک­ها، صندوق­های مشترک سرمایه ­گذاری، شرکت­های بیمه و غیره هستند.

عموماً تحلیل­گران و سرمایه ­گذاران، سه روش عمده را در سرمایه ­گذاری به کار می­برند:

۱- تجزیه وتحلیل تکنیکی: تحلیل­گران در این روش، راهبردهای سرمایه ­گذاری را ‌بر مبنای‌ اطلاعات قیمت سهام در گذشته تعیین ‌می‌کنند که به دو دسته تقسیم می­شوند:

    • اول: طراحان که نقشه­ها یا نمودگرهای تغییرات قیمت سهام را با تعیین الگوهایی از بازار (که امید می­رود بتواند برای پیش‌بینی تغییرات قیمت­ها در آینده مورد استفاده قرارگیرد) مورد تجزیه وتحلیل قرار می­ دهند.

  • دوم: دیگر تحلیل­گران تکنیکی هستند که قواعد مبادلات مکانیکی را به کار می­ گیرند که آن­ها را قادر می­سازد سهام را قبل از افزایش قیمت خریداری کرده و یا قبل از کاهش قیمت بفروشند.

۲- تجزیه وتحلیل بنیادی: تحلیل­گران بنیادی متخصصینی هستند، که دیدگاهی بنیادی(مبتنی بر مدیریت و قدرت شرکت وسایر نیروهای غیراقتصادی)را در ارزیابی سهام وتخمین قیمت بنیادی سهام، به کار می­ گیرند.

تجزیه وتحلیل بنیادی، عبارت است از بررسی علمی عوامل اساسی وبنیادی تعیین کننده ارزش سهام. در این روش، تحلیل­گران مبناها و پایه­ های شرکت را مورد مطالعه قرار می­ دهند، مبناهایی مانند، درآمدهای گذشته، سود سهام، ماشین­آلات، ظرفیت تولید و… ‌به این منظور که بازده آینده و ارزش صحیح اوراق بهادار را پیش ­بینی کنند.

۳- تجزیه وتحلیل با بهره گرفتن از اطلاعات محرمانه: در این روش معامله­گران تلاش دارند تا اطلاعاتی را به دست آورند که در دسترس عموم نیست. با این امید اقدام به معامله سودآوری بنمایند که بتوانند قبل از اینکه اطلاعات در دسترس بازار قرار گیرد و در تعیین قیمت اوراق بهادار محاسبه گردد (عبده تبریزی و حنیفی، ۱۳۸۶).

۲-۲-۵-۱- مزایای سرمایه ­گذاری در بورس

۱- نبود حد سرمایه مجاز؛ به نحوی که هر فردی با هر میزان سرمایه امکان ورود ‌به این بازار را خواهد داشت. به عنوان مثال در بازار سرمایه به راحتی ‌می‌توان با مبلغ یک میلیون ریال بخشی ازسهام یک شرکت بزرگ و معتبر را خریداری نمود. اما اگر بازار بورسی وجود نداشته باشد، به سختی می توان درشرایط عادی با این مبلغ حرکت اقتصادی خاصی را انجام داد.

۲- قابلیت نقد شوندگى بالا؛ که موجب می­گردد تا درشرایط عادی ورود و خروج ‌به این بازار در کمتر از چند روز فراهم گردد. که یقیناً با توسعه الکترونیکی بازار (که مقدمات آن درحال اجرا است) این مدت می ­تواند حتی به چند ساعت تقلیل پیدا نماید که تقریباً چنین وضعیت مشابه­ای به ندرت درسایر رویه ­های سرمایه ­گذاری یافت می­ شود.

۳- بازده بالاتر؛ از منابع پربازده شناخته شده در بازارهای مشابه، ‌با در نظر گرفتن ریسک بهینه.

۴- تب گسترش این بازار، که به عنوان عاملی نادیدنی (همانند تب طلا در ایالات متحده)، بازار امروز ایران را فرا گرفته است و همچنان تا ظرفیت نهایی و تعادل، گام­های بسیار بزرگی را در پیش روخواهد داشت. علی رغم عدم تنوع دربازار بورس ایران، درعین حال منابع کسب سود در این بازار بسیار متنوع است، به نحوی که یک سهم خریداری شده می ­تواند برای دارنده آن، به طرق گوناگون سود ایجاد نماید که از آن جمله ‌می‌توان به انواع افزایش سرمایه، ما به­التفات قیمت خرید با قیمت روز، سود نقدی و … اشاره داشت.

۵- ظرفیت­های باز موجود؛ به نحوی که علی­رغم تمام رشدهای این بازار همچنان ظرفیت­های رشد فوق العاده بکر و دست نخورده­ای وجود دارد،که سیاست­های خصوصی­سازی دولت نیز به ‌عنوان یکی از اهداف کلان اقتصادی در واقع تقویت کننده این موضوع ‌می‌باشد.

۲-۲-۶- مروری بر شرکت­های سرمایه ­گذاری

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...